GUJRATI METHI THEPLA WITH TOMATO JHOL RECIPE

Gujrati methi thepla with tomato jhol:-

  • THEPLA RECIPE
  • TOMATO JHOL


Ingredients

  • Whole wheat flour (atta) 1 1/4 cups

  • Gram flour (besan) 2/3 cup

  • Fenugreek leaves (methi) chopped1 cup

  • Red chilli powder 1 teaspoon

  • Salt to taste

  • Oil 3 tablespoons

Method

Step 1

Sieve wheat flour and besan separately.

Step 2

Mix wheat flour, besan, chopped methi leaves, salt, red chilli powder and then add water to make a semi hard dough, knead it well and rest it for 10 minutes.

Step 3

Divide into 8 equal portions.

Step 4

Roll out each portion and cook on a hot griddle on both sides, applying a little oil.

Step 5

Cook till lightly browned on both sides. Serve hot.

Hindi

  • गेहूं का आटा – 1 कप (150 ग्राम)
  • बेसन – 1/4 कप (25-30 ग्राम)
  • मेथी – 1/2 कप ( बारीक कटी हुई)
  • दही – 1/4 कप
  • तेल – 1/4 कप आटे में डालकर गूथने के लिये और थेपला सेकने के लिये
  • धनियां – 1/2 छोटी चम्मच
  • नमक – 1/2 छोटी चम्मच या स्वादानुसार
  • अजवायन – 1/4 छोटी चम्मच
  • लाल मिर्च – 1/4 छोटी चम्मच
  • हल्दी पाउडर – 1/4 छोटी चम्मच

विधि – How to make Methi Thepla ?

गेहूं के आटे को किसी बर्तन में निकाल लीजिये, बेसन, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, धनिया पाउडर, नमक, अजवायन, कटी हुई मेथी, दही और 2 छोटे चम्मच तेल डालकर अच्छी तरह मिला लीजिये.  पानी की सहायता से नरम आटा गूथ लीजिये. आटे को 20 मिनिट के लिये ढककर रख दीजिये. आटा सैट होकर तैयार हो जायेगा.

हाथ पर थोड़ा सा तेल लगाकर आटे को मसल कर चिकना कर लीजिये.

तवा गरम कीजिये. आटे से थोड़ा सा एक छोटे नीबू के बराबर आटा तोड़िये और गोल लोई बनाकर तैयार कर लीजिये, गेहूं के सूखे आटे में लपेट कर चकले पर रखिये, और 6-7 इंच के व्यास में पतला बेल लीजिये.

गरम तवे पर थोडा़ सा तेल डालकर चारो ओर फैलाएं अब बेले गये थेपला को तवे पर डाल दीजिए. जब थेपला का कलर ऊपर से थोड़ा डार्क हो जाय तब थेपला को पलट दीजिये, ऊपर की ओर 1 छोटी चम्मच तेल डालकर चारों ओर फैलाइये. थेपला को पलटिये और दूसरी ओर भी थोड़ा सा तेल डालकर फैलाइये. मीडियम आग पर थेपला को दोनो ओर पलट पलट कर अच्छी ब्राउन चित्ती आने तक सेकिये. सिके हुये थेपला को किसी प्लेट पर रखी प्याली पर रख लीजिये.  सारे थेपला इसी प्रकार सेक कर तैयार कर लीजिये और इतने आटे में लगभग 11 -12 थेपला बनकर तैयार हो जाते हैं.

स्वादिष्ट बेसन मेथी थेपला बन कर तैयार है, इन्हें आप अचार, दही, चटनी या अपनी मन पसन्द सब्जी के साथ परोसिये और खाइये.

Tomato Jhol(Mixed Sour Tomato Curry)

  • Tomato-3-4
  • Curd(Dahi)
  • Green Chilli(Hara Mirch)
  • Namak
  • Lasun Chopped
  • Onion half Chopped
  • Tel
  • Sarson(Mustard Seeds)
  • Haldi(Turmeric Powder)

First put 2 tablespoon oil in pan,add sarson then lasun chopped,and then fry it with mirchi added

Add onion chopped after frying,add haldi also.

Then add tomato amd let it dissolve whole means fry whole.

Add namak swadanusar,

Take a bowl and add curd in it then pour water according to quantity. And mix it well.

Then add above curd solution in pan.

And fry whole solution well.

Your tomato Jhol is ready to eat with thepla.

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